Ferdinánd tekercs

Ferdinánd tekercs

Régi bevált családi recept. Szerintem sok helyen fellelhető a világhálón. A családi rendezvények elmaradhatatlan kelléke.

Hozzávalók kb. 24 tekercshez:

A tésztához:

  • 80 dkg finomliszt
  • 4 dkg élesztő
  • 4 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 tojás sárgája (a fehérjét tedd el, és csinálhatsz belőle gyümölcskenyeret)
  • 8 dkg olvasztott margarin pici só

A töltelékhez:

  • 20 dkg lágy margarin
  • 30 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

A tepsihez:

margarin cukor

A locsoláshoz:

  • 3 dl tejszín
  • 1 rúd vanília kikapart belseje + 2 evőkanál cukor VAGY
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál cukor
Elkészítés

Elkészítés:

1. Az élesztőt a cukor ral egy villával összetöröm, és felöntöm 1 dl langyos tejjel, majd megvárom, amíg felfut.

2. A liszthez adom a sót, majd az élesztőt és a maradék tejben elkevert tojássárgákat. Az egészet jól kidagasztom kb. 10 percig. A végén hozzáadom az olvasztott margarint, és ezzel további 2 percig dagasztom.

3. Majd az egészet egy konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem.

4. Ez idő alatt a töltelékhez a margarint és a kétféle cukrot habosra keverem.

5. Egy kis lábosban elkezdem melegíteni a tejszínt a vaníliával (vagy a vaníliás cukor ral) és a cukrot, elég, ha langyos. A vaníliarudat félbevágom és kikaparom belőle a vanília szemeket, beleteszem a tejszínbe, a rudat meg kidobom.

6. A tepsit vastagon kikenem margarinnal, megszórom kristálycukor ral.

7. A duplájára megkelt tésztát kétfelé veszem, és külön-külön téglalap formájúra nyújtom (36*20cm). A tölteléket megfelezem, elkenem a tésztán, majd a téglalap hosszanti oldalán feltekerem, és 12 db kb. 3 cm széles szeleteket vágok, a vágott felükkel a tepsibe egymás mellé helyezem. Nem szorosan, mert még kelni fognak. Ezt megismétlem a másik adag tésztával is. Letakarva hagyom, hogy még 30 percig keljen.

8. Most jön a nem szokványos része a sütésnek: a. 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem, és 20 percig sütöm b. kiveszem, és a tejszín felével mindegyik tekercset meglocsolom (gyorsan kell dolgozni), és 10 percig ismét sütöm c. ismét kiveszem, és a maradék cukros tejszínnel ismét meglocsolom, még kb. 8 percig sütöm, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

9. Még melegen borítsuk ki, mert a karamellizálodott cukor miatt később nehézkes a kiszedése.